sobota, avgust 26, 2006

Razstava

Malo pred sedmo zvečer so se pred dvorcem začeli zbirati povabljenci.

Lidija Koceli je previdna ženska, zato je imela za vse udeležence pripravljene majice v črni barvi, z znakom šole, seveda, ki smo jih oblekli, da se je na daleč videlo, kdo spada h Chiaroscuru in kdo med povabljence.



Akademski slikar Rudi Španzel je predstavil delo in prigode v poletni šoli. O tem, kakšna znanja je želel predstaviti mladim in o tem, kakšna so bila njegova pričakovanja do udeležencev. Tudi o tem, kako lahko srčne zadeve vplivajo na veselje do slikanja.



Razstavo je otvoril gospod Alojz Posedel, župan občine Žalec. Ponosen je, da se slikarska šola dogaja ravno v dvorcu Novo Celje. Kako tudi ne - Rudi Španzel se je rodil tu v bližini in je častni občan občine Žalec.



Udeleženci šole so radovedne obiskovalce povabili na hodnike in v sobane, kjer so bile razstavljene slike. Marsikdo med njimi je bil presenečen nad deli in njihovo dovršenostjo. Pa saj so učenci ustvarjali posamezno sliko ves dan ali celo več, pač toliko časa, dokler niso bili z njo zadovoljni mentorji in oni sami.
Med obiskovalci jih ni bilo malo, ki bi si želeli katero od slik kupiti, če bi le bila naprodaj.


Ko smo si vse slike dodobra ogledali, je prišel čas za dolg klepet, ob soju sveč na stopnišču in ob svetlobi reflektorjev v viteški dvorani. Do trdne noči, ko smo se morali posloviti. Seveda, nekateri so imeli malce solzne oči in večina nas je obljubila, da se naslednje poletje zopet vidimo.

Pred večernim zaključkom

Petek, 25. avgust, je bil zadnji dan poletne šole in zato sila naporen.


Izbor slik za razstavo
Slike za razstavo je izbirala nadvse stroga komisija, ki so jo sestavljali Regina, Breda, Barbara, Dorian, Rok in pri grafikah še Bogdan.




Podpisovanje grafik
To je strašno zapleten postopek. Na grafični list se smeš podpisati le s svinčnikom. Podpis; ki ga sestavlja podatek o tem, za kakšno vrsto grafike gre (recimo linorez, suha igla, jedkanica...), koliko kopij si naredil in koliko je bilo vseh skupaj, naslov dela in končno ime in priimek. Ti podatki pa smejo biti zapisani le od roba do roba same grafike - ne velja pisati kar sem in tja po praznem papirju. Hm... težava je bila le v tem, da je radirk iz neznanega razloga že skoraj zmanjkalo.



... In majic
Podpisi na majicah bodo najbolj imeniten spomin na prijateljstva, ki so se stkala v osmih dneh druženja.





Medtem, ko je komisija zasedala in gubala čela, so se tamali preizkusili v nogometu, streljanju z lokom in streljanju z zračno puško.





Postavljanje razstave
Ko so se vsi po mili volji najedli čevapčičev, je bil že skrajni čas za postavljanje razstave. Brez snažilke seveda ni šlo in vsak je pomagal po svojih močeh.