ponedeljek, avgust 21, 2006

Tretja skupina

Vse dobre reči so (najmanj) tri, vsi najbolj vztrajni pa so v Novem Celju že tretjič - in nemara sploh ne zadnjič!
Pomoč pri odkrivanju skrivnosti likovnih veščin jim nudijo mentorica Regina Mratinkovič, grafik Bogdan Renko ter študenta Dorian Španzel in Rok Slana.

Luka Antič, Maja Grobler, Maša Šporn, Tajda Senič, Miša Murgelj, Maša Vizovšek, Adrijana Hlupič, Ane Mari Petre in Ana Goršek imajo nabolj zahteven program. Spoznavajo se z različnimi grafičnimi tehnikami in rišejo Srečka. Kdo je Srečko in kdo Kostko, uganite sami.

Tretji skupini so se pridružili trije "večerniki" iz šole za odrasle. Jelka Gorenak, Dušan Kovač in Stella Muzlovič so del svojega dopusta rezervirali za poletno šolo in v dvorcu vztrajajo vsak dan od desetih dopoldne pa do devetih zvečer.


Druga skupina

V drugi skupini so zbrani izkušeni mački, ki so tu že drugič zapored: Jona Rak Koceli, Sandra Majhenšek, Blažka Sevčnikar, Tjaša Platovšek Košir, Maja Šaver, Matjaž Krašovc Anderlič, Sašo Škorjanc Avguštin, Neža Justinek, Lara Mastnak in Gal Rančigaj.

Nad njimi bdi profesorica Breda Bračko. Letos so se spopadli z risanjem s svinčnikom po opazovanju, s slikanjem tihožitja v akvarelni tehniki ter z grafiko: izdelali so osnutek za linorez, pripravili matrico in napravili nekaj odtisov.

Večina udeležencev je iz Savinjske doline. Kako neki je Lara izvedela za to šolo, ko je vendar iz Ljubljane? Lahko bi rekli, da dober glas seže v deveto vas - v tem primeru je bil to Jonin (dober) glas, kajti ona ji je zaupala, da se v tem koncu Slovenije med počitnicami dogaja nekaj strašno zanimivega!

Prva skupina

Prvo skupino sestavljajo najmlajši udeleženci, ki so tu prvič: Tim Zazijal, Sara Cheba, Nina Čehovin, Katja Škorjanc, Živa Lencl, Sabina Kapus, Rebeka Tratnik in Marja Nikolčič. Izkušenj jim ne manjka. Vsi poleg rednega pouka obiskujejo likovni krožek ali izbirni predmet likovno snovanje, njihov likovni pedagog pa jih je seznanil s poletno šolo in jim jo priporočil.
Pod mentorstvom slikarke Barbare Zupanc rišejo s svinčnikom in ogljem, se urijo v risanju s tušem in slikajo s pasteli.

Delo se jim ne zdi naporno, četudi ustvarjajo pet do šest ur na dan. Sem in tja si vzamejo odmor, pomalicajo jabolko in se takoj spet lotijo dela. Tim, Katja, Rebeka in Sabina radi rišejo tudi doma, četudi bi lahko ves ljubi dan sedeli pred računalnikom ali televizijo. Pohvalno!

Drugi del prve skupine sestavljajo nagrajenci 12. slovenskega OTROŠKEGA GRAFIČNEGA BIENALA Žalec 2005, in sicer:
  • TADEJA MESARIČ, OŠ BOGOJINA
  • JONATAN SOBOČAN ZAJC, OŠ DAVORINA JENKA, CERKLJE
  • JURE PIRC, OŠ DUŠANA FLISA, HOČE
  • JASMIN JUŠIČ, OŠ DRAGOMILA BENČIČA BRKINA HRPELJE, KOZINA
  • MITJA ŠRAJ, OŠ PRIMOŽA TRUBARJA, LAŠKO
  • ROK BORŠTNAR, OŠ ANTONA AŠKERCA, RIMSKE TOPLICE
  • MAŠA LESJAK, I. OŠ ŽALEC
Nagrajenci del časa preživijo skupaj s prvo skupino, del časa pa v "grafičnem ateljeju", kjer spoznavajo skrivnosti tega načina likovnega izražanja. V največje veselje jim je bilo odkritje, da lahko grafiko odtisnejo ne le na papir, temveč tudi na majico.

Večina majic je že izgubila belino prvega dne: vsako od novih tehnik, ki jo morajo preizkusiti na papirju, preizkusijo tudi na svoji majici.


V petek bo razstava!

Udeleženci poletne šole ustvarjajo s polno paro, kajti v petek bodo njihova dela razstavljena.
Vabilo je že sestavljeno:

Dragi starši in drugi prijatelji umetnosti!

V Novem Celju smo mladi umetniki pod mentorstvom mojstra Španzla že tretjič razširili svoja krila, se učili slikanja in drugih skrivnosti, ki jih razkriva ustvarjalno delo. Svetloba in senca živita hkrati in sta obe skupaj celota: bivanja, videnja, slikanja, doživljanja ...

Pridite in si oglejte sadove našega dela.

Na ogled jih bomo postavili

v petek, 25. avgusta, ob 19. uri
v dvorcu Novo Celje.


Odprtje razstave bomo popestrili s kulturnim programom.
Radostno vas pričakujemo.

Zavod za kulturo, šport in turizem, Žalec


Bo udeležencem uspelo?
Nedvomno. Bodo pa pred koncem poletne šole še pošteno vihteli čopiče - da o ostalih pripomočkih niti ne govorimo!