sobota, avgust 26, 2006

Razstava

Malo pred sedmo zvečer so se pred dvorcem začeli zbirati povabljenci.

Lidija Koceli je previdna ženska, zato je imela za vse udeležence pripravljene majice v črni barvi, z znakom šole, seveda, ki smo jih oblekli, da se je na daleč videlo, kdo spada h Chiaroscuru in kdo med povabljence.



Akademski slikar Rudi Španzel je predstavil delo in prigode v poletni šoli. O tem, kakšna znanja je želel predstaviti mladim in o tem, kakšna so bila njegova pričakovanja do udeležencev. Tudi o tem, kako lahko srčne zadeve vplivajo na veselje do slikanja.



Razstavo je otvoril gospod Alojz Posedel, župan občine Žalec. Ponosen je, da se slikarska šola dogaja ravno v dvorcu Novo Celje. Kako tudi ne - Rudi Španzel se je rodil tu v bližini in je častni občan občine Žalec.



Udeleženci šole so radovedne obiskovalce povabili na hodnike in v sobane, kjer so bile razstavljene slike. Marsikdo med njimi je bil presenečen nad deli in njihovo dovršenostjo. Pa saj so učenci ustvarjali posamezno sliko ves dan ali celo več, pač toliko časa, dokler niso bili z njo zadovoljni mentorji in oni sami.
Med obiskovalci jih ni bilo malo, ki bi si želeli katero od slik kupiti, če bi le bila naprodaj.


Ko smo si vse slike dodobra ogledali, je prišel čas za dolg klepet, ob soju sveč na stopnišču in ob svetlobi reflektorjev v viteški dvorani. Do trdne noči, ko smo se morali posloviti. Seveda, nekateri so imeli malce solzne oči in večina nas je obljubila, da se naslednje poletje zopet vidimo.