ponedeljek, avgust 14, 2006


Kaj neki pomeni chiaroscuro?
Chiaro - svetlo, scuro - temno. Slikanje oblik in prostora z igro svetlobe in sence – močna svetloba osvetljuje prostor, predmete in osebe, ustvarja močne svetlobne kontraste.
Nekaj o tem sem našla na wikipedii.






Zdaj mi je malce bolj jasno ...
Morda bo kaj več o tem povedal Rudi, ki bo vodil slikarsko šolo.
In kdo, presneto, je Rudi?
Rudi Španzel. Saj ga poznaš. Da ne? O, seveda ga poznaš. Njegovi portreti Prešerna, Jakoba Galusa, Jurija Vege in predvsem Ivana Cankarja so ti zelo ljubi. Akademski slikar SLOVENSKI TOLARJIRudi Španzel je namreč poslikal slovenske bankovce, ki jih verjetno vsaj tu in tam držiš v rokah. Imaš še nekaj mesecev časa, da si bankovce natančno ogledaš - ker bodo kmalu odšli v zgodovino.

Zakaj mi je všeč slikar Rudi Španzel? Ker zna združiti realno z magičnim, torej običajen svet, kot ga vidimo, s svetovi iz domišljije.
Med pisatelji to obvlada Gabriel Garcia Marquez, mlajšim bralcem pa je znan Roald Dahl (Matilda).

Rudi Španzel - biografija

Rojen 18. decembra 1948 v Celju, doma iz rudarske Zabukovice. Osnovno šolo je končal v Grižah pri Žalcu in šolanje nadaljeval na Šoli za oblikovanje v Ljubljani. Po končani srednji šoli se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1971 diplomiral pri prof. Maksimu Sedeju. Študij je nadaljeval na slikarski specialki pri profesorjih Zoranu Didku, Gabrielu Stupici in Janezu Berniku ter na grafični specialki pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku. Od leta 1971 živi in ustvarja kot svobodni umetnik v Ljubljani.
Imel je preko dvajset samostojnih razstav, doma in v tujini, za svoja dela pa je prejel številne nagrade.